poniedziałek, 9 grudnia 2013

Dziedziczony strach

Jest spora dyskusja czy jakie cechy dziedziczymy a jakie nabywamy. Jedną z takich cech, o której mówiono że nie można dziedziczyć tylko jest nabywana, to strach. Okazuje się jednak że strach możemy odziedziczyć. Portal gazeta.pl opublikował artykuł o badaniach na myszach zamieszczonych w nature.
Badania polegały na wywołaniu stresu kiedy myszy czuły zapach wiśni. Następnie sprawdzano jak się zachowuje pokolenie następne oraz kolejne. Okazuje się  że myszy potomkowie oraz wnukowie gdy czuły zapach wiśni wykazywały niepokój oraz nie zachowywały się tak jak myszy z grupy kontrolnej.
Warto się przyjrzeć epigenetyce oraz poznać metylacje.

To badanie jest ciekawe w kontekscie żywności gmo. MicroRNA i inne czynniki środowiskowe pobieramy z żywności. Jakie mamy szanse, że przy tak małej znajomości wszystkich mechanizmów żywność zaprojektowana przez korporacje będzie bezpieczna albo nie będzie uzależniać?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz